Gode råd 2. bemærk Der er 3 sider her

Høj sæson for hundehvalpe – hvalpen kommer hjem

11. maj 2012

En sød hundehvalp

Hundehvalpe
I øjeblikket er det højsæson for hundehvalpe, der skal hjem til sin nye familie for første gang. I du eller din familie så heldige i skal have en hvalp, kommer der her 5 gode råd til, hvordan du skaber de bedste rammer for familiens nye medlem.

En hundehvalp sover 20 timer i døgnet
Det er meget vigtigt at en hundehvalp for al den søvn, som den har behov, ellers vil hvalpen mistrives og indlæring og renlighed er det første som ”spares” væk i hundens bevidsthed. Derfor er det vigtigt hvis man har mindre børn, at man forklare: at hvalpen skal sove, lige så meget som et lille barn, og når den sover så skal man lade den være, selvom den er sød.

Sæt grænser for hvalpen med det samme
En hvalp tager på ingen måde skade af at man sætter grænser, hvis den bider, ødelægger ting, eller laver andre ulykker. Hunde og især hvalpe er vant til at blive ”sat på plads” af sin mor eller søskende, når den bryder med ”flokkens” uskrevne regler. Derfor er det ikke forkert at ”skælde” ud, når blot det gøres på en blid måde som ikke skræmmer hvalpen.

Uha, hundehvalpen har været lidt uartig

”Gamle hunde” er de bedste til at opdrage
Har man en hund i forvejen, vil man hurtigt se at den ”gamle” hund bliver ungdommelig, og i nogen tilfælde kan ældre hunde også begynde at tisse indendørs, dette er dog sjældent. Normalt vi man opleve et en ældre hund vil irettesætte en hvalp, når denne bryder regler, som den ældre hund er vokset op under. Til tider kan det virke hårdt når hunde sætter hinanden på plads, men det er helt naturligt, og man bør ikke gribe ind.

Start renlighedstræning med det samme
Alle vi jo gerne have at den nye hvalp hurtigst muligt bliver renlig. Den eneste metode til at opnå dette er tålmodighed, også selvom det betyder at man engang i mellem må stå ude i haven klokken 22:00, og vente på at hvalpen besørger.

Læg aldrig aviser på gulvet som hvalpen ”bare” kan tisse på. Det vil helt sikkert resultere i at hvalpen er meget længere om at blive renlig.

 

Vær’ en kærlig og hengiven hundemor
Når alt kommer til at handler det om tillid mellem dig og din hvalp. Hvis du er indstillet på at en hvalp godt kan ødelægge, tisse, bide og være meget opmærksomhedskrævende, så skal det nok gå. Chancen for et langt og godt venskab, forbedres hvis du som menneske sætter dig grundigt ind i, hvad det vil sige at være hundeejer.

 

Mere information om hvalpe

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Værktøj, til at få en god og lydig hund

 
 
 
 

Gode råd om hvalpe.

 

Tænk over hvad hvalpen må som voksen.

Vil du have den til at springe op, ligge på skøddet, i sofaen, bide efter fingre m.m.

Hvis ikke, så lær den fra starten, at den ikke må.

I stedet for at stå op, sæt dig ned på hug, så du kommer i højde med hvalpen, og kæl med den.

Ros den hvis den sidder foran dig og ikke springer op ad dig.

I stedet for at tage den på skødet i stolen, hvad der er meget fristende med en lille hvalp, så sæt dig ned på gulvet, og lad den kravle op.

Hvis den bider i fingre og tøj, så afled opmærksomheden med legetøj eller bideting (tyggepinde eller lignende) og ros når den giver slip på dig.

Det er aldrig nødvendigt at slå, eller råbe.

Lær hvalpen hvad NEJ betyder, og vær 100% konsekvent.

 

Du kan fra starten lære den at komme, når du kalder.

Ros og kæl, hver gang det lykkedes.

 

Lad altid hvalpen sove i fred.

Den har brug for meget søvn, og kan ellers blive overtræt og hyperaktiv (ligesom et overtræt barn).

 

Den holder sig ikke så længe ad gangen.

Tag den ud hver gang den har sovet, spist og leget, og ros den når den sætter sig udenfor.
På den måde vil den rimelig hurtigt blive renlig.

I dag kan man købe trådbure til rimelige priser, det kunne også være sådan et bur m. en god madras som var hvalpens fristed, i starten skal man ikke lige lokke lågen, men langsom vennes til buret. Så kan den evt. sove her om natten. En hvalp sviner helst ikke der hvor den sover. 

Giv den et tæppe eller lignende, som er dens, hvor den skal vænnes til at lægge på.

Den vil altid føle sig tryg, hvis du tager den med på besøg eller lignende, når bare den har sit tæppe.

 

Hav altid rent vand.

Fodrer med et godt hvalpefoder, eks Olivers start (fodrer du med Olivers behøver du ikke tænke på ekstra kalk og vitamin tilskud), eller efter Barff metoden (råt kød) Giv den gerne masser af okse kødben, rå kylling m. ben kan også bruges. Virker som kalk tilskud.

 

Lad hvalpen spise i fred og ro.

Hvis der er uro, vil den blive distraheret, og ikke spise ordentligt.

 

Pas på med at lade hvalpen springe ned fra høje steder, gå på trapper eller blive overanstrengt i det første halve år.

Det kan give hofteledsdysplasi ( HD )

 

Gå til hvalpetræning, både for hvalpens og din skyld.

 

Held og lykke med din nye ven.

Rita

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Artiklen er lånt fra Olivers.dk

Hundeopdragelse til hverdagsbrug

 

20/06/2012 10.47 Ved Ea Holmquist Jakobsen

Denne artikel – samt en efterfølgende - skal handle om det, man kan kalde almindelig hundeopdragelse i hverdagen. Nogle bruger ordet ”lederskab”, som er et meget værdiladet begreb. For hvad betyder lederskab egentlig? Adskillige hundepsykologer og adfærdsbehandlere (både med og uden uddannelse indenfor området) lægger udelukkende negative begreber i ordet og mener, man for enhver pris skal undgå at udøve ”lederskab” over for sin hund. Selv foretrækker jeg at bruge ordet ”almindelig opdragelse”, som er nødvendig, for at hunde og mennesker kan leve i harmoni sammen i dagligdagen. Nøjagtig som vi er nødt til at lære vores børn, hvordan de skal opføre sig.

Som det blandt andet fremgår af de øvrige artikler, jeg har skrevet til www.olivers.dk , går jeg ikke ind for autoritære træningsmetoder med hverken fysisk eller psykisk straf. Men hunden kan hurtigt blive en pestilens, hvis vi ikke opsætter et sæt spilleregler for, hvordan den skal opføre sig i hverdagen. 

Der findes ingen facitliste for, hvordan en velopdragen hund skal opføre sig. Det afhænger – ligesom med børn – af, hvad vi som ”forældre” vil tillade. Men alle hunde har behov for grænser – hvad er tilladt, og hvad må jeg ikke. Børn, der ikke har grænser, vil konstant selv forsøge at finde dem, og sådan er det også med hunde. Og hunde har et mindst ligeså stort behov som børn for at have en leder (læs forældre), som kan vejlede og fortælle, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert.
Her er det vigtigt at huske, at en god forælder/leder har overblik, er konsekvent og reel, og ikke mindst kærlig uden at bære nag. Uanset om vi opdrager børn eller hunde.

Vores rolle som ”forældre” begynder allerede den dag, hvalpen eller den voksne hund kommer ind i vores hjem. Hele familien – OGSÅ børnene – skal være enige om, hvad hunden må, og hvad den ikke må, inden den ankommer. Det kan være vældig sødt og sjovt, når en lille hvalp hopper op for at slikke seks-årige Anders i ansigtet, eller når den ligger og varmer fars kolde tæer i dobbeltsengen. Men er det også sjovt om et halvt eller et helt år, når den nuttede lille hvalp i mellemtiden er vokset og måske vejer 50 kilo? Blandt andet sådanne ting, skal familien have helt på det rene, inden man henter sin nye hund. 

Ingen tvivl om, at hovednøgleordet er ”kærlighed”. Men hvis kærligheden ikke følges op af ”konsekvens”, vil jeg påstå, at man udøver misforstået kærlighed. Hvis hundens opdragelse er mangelfuld fra starten, ender det ofte i en kamp, hvor man senere skælder hunden ud for noget, den ikke forstår, og som vi i øvrigt selv tidligere har lært den er OK, og det er ikke særlig kærligt overfor hunden. Det er jo os, der har svigtet i opdragelsen, fra den var lille.

Sofa/dobbeltseng?
Lad os tage et eksempel. Når hvalpen er tør og nybørstet, kan det være rigtig hyggeligt, at den ligger i sofaen og hygger sig sammen med familien. Så det får den lov til dag efter dag. Hurtigt lærer den selv at springe derop og lægge sig godt til rette. Med familiens accept. En måned senere kommer den våd og mudret hjem efter en luftetur i regnvejr og sætter som sædvanlig kursen mod de bløde puder i sofahjørnet. Men nu er den pludselig ikke længere velkommen og bliver smidt ned. Så snart familien vender ryggen til, hopper den igen op i sofaen, og det gentager sig, indtil den i værste fald tillige bliver skældt ud.

Hvis vi ser det fra hundens synspunkt, så fatter den ikke en pind! Sofaen er blevet dens – tilladte - plads, og nu må den pludselig ikke være der?!?!?! Hunde kan ikke tænke rationelt og logisk, så hvordan skal den kunne forstå, hvorfor den måske bliver skældt ud? Vi burde i stedet skælde os selv ud, fordi vi har bragt hunden i en situation, hvor den må noget den ene dag, som måske er forbudt den næste.

Vi skal altid være konsekvente overfor hunden, så hvis vi tillader hunden at ligge i sofaen, nytter det ikke noget, at vi indimellem skælder den ud for at gøre det. Hvis vi normalt tillader hunden at være i sofaen, kan alternativet være, at vi først lukker hunden ind i stuen, når den igen er velkommen i sofaen, eller at vi FRA STARTEN lærer den, at den kun må hoppe op i sofaen, hvis vi aktivt inviterer den – altså giver den lov til at hoppe derop. Det kan en hvalp meget hurtigt lære. En mulighed er jo også, at hunden aldrig må komme i sofaen, og det er en regel, den nemt kan håndtere, hvis den ikke har været vant til andet! Men en hund kan ikke finde ud af, at den må noget den ene dag, som den lige pludselig ikke må den næste.

Det er naturligvis op til den enkelte, om hunden må være i sofaen eller ej. I langt de fleste tilfælde tager hunden ikke ”skade” af det, men hvis en hund er meget dominerende overfor familien, kan det være med til at forstærke problemet, hvis den får lov til at indtage sofaen – eller dobbeltsengen. I nogle tilfælde knurrer hunden ligefrem, hvis familien – og ikke mindst børnene – formaster sig til at sætte sig i ”dens sofa”! Sådanne hunde ville jeg personligt aldrig give adgang til sofaen. Mine egne forældre havde for mange år siden en lille, dominerende pudel. De syntes, det var synd, hvis den ikke måtte være i sofaen, men det endte faktisk med, at hunden en dag bed min datter, fordi hun ”tillod” sig at sætte sig ved siden af den!

Vi vil i en senere artikel her på www.olivers.dk give flere træningstips om, hvordan man kan opdrage sin hund i hverdagen. Blandt andet hvordan man kan lære den at lade være med at tigge ved bordet, stjæle mad fra køkkenbordet samt at lade være med at hoppe op ad gæsterne, når de ringer på døren.

Husk at det ikke er synd at opdrage kærligt og konsekvent på sin hund. Det er snarere synd IKKE at gøre det!

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Hvalpens spøgelsesperioder

Der findes forskellige perioder i hvalpens opvækst, som man kalder for spøgelsesperioder eller frygtperioder. Det er perioder hvor de er mere sårbare, er lettere at forskrække.
Af: adfærdsrådgiver Merethe Børgart Olesen, www.hundepoten.dk

 

De forskrækkelser og oplevelser hvalpen får, kan sætte sig mere fast i disse perioder.

Den første periode er omkring otteugers alderen. Så allerede her, kan det være en udfordring, da det ofte er der vi henter vores hvalp. Det duer absolut ikke at hente hvalpen tidligere, da den ikke er færdig med at lære de basale ting fra moren, og samværet med søskende er utroligt vigtigt.

Så faktisk anbefales det man først henter omkring 10 ugers alderen, dette er naturligvis forudsat det miljø hvalpen befinder sig i, er godt og styrkende på alle områder.

Den næste periode er omkring fire-fem måneders alderen. Her skal hvalpen ikke have alt for store udfordringer. Desværre er det ofte der man måske begynder på hundetræning, skal på udstilling eller andre ting, som har potentielle faremomenter i sig. Der kan opstå situationer vi ikke kan styre, og dermed oplevelser vi helst ville have vores hunde var foruden.

Så er der igen en periode omkring ni måneders alderen, hvor der også er kønsmodningen, og en anden sårbarhed, specielt hos tæverne som ofte lige er kommet, eller kommer i deres første løbetid, med hvad der dertil hører. Når man ser på hunde som ønskes omplaceret, sker det desværre ofte i denne alder.

Alderen er en udfordring for mange, både fordi hundens egentlige racemæssig behov kommer mere til udtryk, hvalpen er ikke længere så nuttet og sover mange timer i døgnet, og efterhånden som hormonerne raser og det sociale skal plejes, kan der opstå konflikter. Så mange hundeejere føler det som op ad bakke i denne periode. Der falder som regel lidt ro på, inden næste periode omkring 13-14 måneders alderen hvor det igen går løs, og der er større risiko for tingene sætter sig godt fast.

Hvad kan vi så gøre

Jeg mener jo ikke vi skal afholde os og vores hunde fra at opleve ting, blot fordi frygten for der kan ske noget, kan ligge og ulme. Jeg mener bare vi skal huske på vores hvalp/hund kan være mere modtagelig i den periode, så vi skal planlægge vores aktiviteter rigtig godt.

Vi skal prøve at være forudseende, så vi kan opsøge de oplevelser som beriger vores hunde, giver dem en god selvtillid, og så lidt frygt som muligt. En god og velfungerende hund på sigt, er en hund som i små doser har lært at mestre livet, med de udfordringer der kan komme, men som har ro og overskud nok til at reagere hensigtsmæssigt.

Og det er klart, at har der været voldsomme oplevelser i en spøgelsesperiode, og det har sat dybe spor hos hunden, så kan det skabe noget frygt, som på sigt påvirker vores hunde i negativ retning.

Forestil dig at din hund overfaldes af en anden hund, mens den er omkring fire-fem måneder gammel. Den er midt i sin udvikling, og stadig i gang med at finpudse sit hundesprog. Den type hund som den overfaldes af, og måske tøjet på de mennesker der var med, eller duften fra udsprungne hyacinter, eller alle mulige andre ting, vi slet ikke tænker på – det kan være med hundens frygtbillede, og kan skabe en reaktion i fremtiden, uden vi måske helt ved hvad det er som tricker hunden til at reagere.

Jo mere uro og frygt der er hos hunden, jo højere bliver stressniveauet – der kan vi sagtens drage paralleller til os selv, hvis vi går og er bange, så er pulsen højere, blodtrykket stiger, og vores krop producerer stresshormoner, simpelthen fordi den indretter sig på ren og skær overlevelse. Hvis dette står på for længe, så bliver det en forringelse af livskvaliteten.

Så det er bestemt ikke for at skabe frygt hos dig som hundeejer, men mere for at give en til tankerne, om hvor vigtigt det er vi tænker os om, inden vi udsætter hvalpen for en masse stimuleringer, hvor vi måske ikke er helt sikre på udfaldet. Eller som et forældet husråd var, at de nok skal lære det selv, og kun at blive udsat for tingene ruster dem.

Vi skal ikke pakke vores hvalpe og hunde i vat og bomuld, men vi skal tage hensyn til de er i gang med deres udvikling, og alt hvad der puttes i deres ”rygsæk” undervejs, det er med til at forme den hund vi skal leve sammen med de forhåbentlig næste mange år.

Viden om hunden har disse perioder, kan måske også skabe en forståelse hvis man er ejer af en hund med udfordringer. Måske har man haft hunden fra hvalp, og kan regne tilbage, at det faktisk var lige midt i en periode, at man sendte hunden på kennel, og faktisk ikke ved hvad der skete. Eller man kommer i tanke om det var i den periode der var en kæmpe forskrækkelse enten med en anden hund, eller menneske.

Måske har man ikke haft hunden som hvalp, men har overtaget den af en eller anden årsag. Der kan vi naturligvis ikke vide hvad som er gået forud, men måske det skaber større tålmodighed at arbejde med det, når viden om, at oplevelserne faktisk kan sætte sig kraftigt hos hunden i disse perioder, gør at vi bliver mere forstående og overbærende i forhold til de udfordringer vores hunde kan give os i dagligdagen.

Så mit budskab er, at have fokus på hvalpen har disse spøgelsesperioder, hvor tingene sætter sig mere fast, og de er mere følsomme for indtryk.

Sørge for at få så mange rolige og positive oplevelser, i hvordan de skal tackle verden de møder, ruste dem til forskellige ting, men at det sker i et tempo hvor de kan være med, og stimuleringen ikke bliver en overstimulering.

Planlægge det ikke er midt i en periode man faktisk vil på ferie, eller at hunden skal passes af andre, og man ikke selv har følingen hele tiden.

Gå stille til værks hvis man går til træning eller hvalpemotivation. Sørge for der ikke er voldsomme og voksne hunde, der hvor hvalpene skal lege. Det skal være med ligesindede, eller rolige voksne hunde, som sætter grænser på en god og positiv måde.

Og sidst men ikke mindst, husk at give hvalpen fridage når de har været ude for meget, og har skulle forholde sig til mange indtryk, og på den måde bliver slidte i deres hoved, når det skal bearbejdes. Der skal være plads til afslapning, og få lov til bare at være hvalp, og undersøge græsstråene i haven, kigge på fuglene og løbe efter en sommerfugl.

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
En ny hvalp i huset - del 5 - Hvalpeindkald

Af Ea Holmquist, Tilknyttet ekspert i OLIVER'S

I den seneste artikel i vores serie om hvalpetræning beskrev vi, hvordan man kan få sin hvalp til at gå pænt på lufteturen uden at trække i snoren. Men et liv for enden af en snor er et kedeligt liv for en hund. Så vidt det overhovedet er muligt skal den også have mulighed for at løbe frit omkring, men det kræver naturligvis, at den kommer hen til føreren, når man kalder på den. Hvordan man kan få et hurtigt og sikkert indkald handler denne artikel om.

Inden man overvejer at slippe sin hund løs udenfor haven, skal den lære at komme villigt hen til føreren, når der bliver kaldt. Også selvom hunden er optaget af noget mere spændende så som at lege med andre hunde. Erfaringen viser, at alt for mange hundeførere ikke har fuld kontrol over deres hund med det resultat, at den må leve hele sit liv for enden af en line uden mulighed for at udforske verden. Lad mig understrege med det samme: hunde må kun løbe løs de steder, hvor det er tilladt, og hvor de ikke kan genere mennesker eller andre dyr. Men langt de fleste kan finde sådan et sted, hvis de vel at mærke har styr på deres hund. Og det er faktisk ikke så vanskeligt at lære hunden at komme, hvis man griber det rigtigt an. Dog er der visse racer, som man generelt ikke bør slippe løs uden for specielle, indhegnede områder – for eksempel mynderacerne og visse andre jagthunderacer. Man skal også udvise stor påpasselighed og ikke slippe hunde, som er agressive over for dyr eller mennesker.

Respekter altid ”Hunde i snor”-skilte. Uanset hvor velopdragen ens hund normalt er, kan jagtinstinktet nemt træde frem, hvis hunden får fært af et stykke vildt. Desværre skambides mange dyr hvert eneste år af løse hunde, så tag altid først og fremmest hensyn til andre dyr, uanset hvor lydig du mener, din hund normalt er.

Forholdet til hvalpen skal bygges op
Inden du kan gøre dig forhåbninger om, at din hvalp/hund vil komme hen til dig, når du kalder på den, er det nødvendigt, at du har opbygget så tætte relationer til den, at du er det bedste i verden for den. Den kan simpelthen ikke lade være med at løbe hen til dig, når du kalder!

De gode relationer mellem hund og ejer kommer ikke af sig selv. Man må arbejde for at vinde hundens tillid og respekt. Nogle tror fejlagtigt, at det er nok at fodre hunden og gå en tur med den en eller to gange om dagen, og så ellers klappe den lidt indimellem. Men sådan hænger det ikke sammen. For at hunden skal respektere en som en værdig flokleder, som den vil følge i tykt og tyndt, skal du også sørge for, at hundens øvrige behov er dækket. Den skal aktiveres mentalt og være et ligeværdigt medlem af familien med tætte sociale bånd.

Det gode forhold mellem hunden og føreren opbygges blandt andet ved at føreren laver forskellige øvelser og aktiviteter med hunden. Stiller den forskellige opgaver, som den skal løse. Øvelserne kan være mange – ligefra at lære den at bruge sin unikke næse til for eksempel sporsøg, til at lære den at hente avisen, eller alle mulige andre tricks og lydighedsøvelser. Som jeg vil komme ind på i senere artikler i denne lille serie om hvalpe, er det uhyre vigtigt, at både hvalpe og voksne hunde bliver aktiveret mentalt og ikke kun får mulighed for at motionere fysisk. Samtidig med, at mentale aktiviteter giver hunden et godt og indholdsrigt liv, er det også det, der gør, at vi får knyttet tætte og ubrydelige bånd til vores hund.

Det siger sig selv, at en hvalp eller for den sags skyld en voksen hund skal være velstimuleret og i harmoni med sig selv, hvis den skal have lyst til at komme hen til dig, når du kalder på den. Den skal også vide, at der er noget rigtig dejligt i vente. En hund, som kun bliver sluppet løs i weekenderne, vil have så meget indestængt energi, at den næppe vil være interesseret i at afbryde sin nyfundne frihed for at komme hen til dig! En hvalp, som kun sjældent får lov til at lege med andre hvalpe, vil heller ikke være motiveret for at afbryde den sjove leg! En hvalp, som er understimuleret i hverdagen, vil også have så stort behov for at udforske verden, når den endelig får lov til at opleve noget nyt, at den ”lukker ørerne”. Så der er pr. automatik dømt fiasko, hvis du ikke sørger for, at alle din hvalps behov er dækket, inden du med rimelighed kan forvente, at den vil komme, når du kalder.

Begynd træningen som hvalp
Man skal begynde træningen i indkald, allerede når man har fået hvalpen hjem. På det tidspunkt er den meget modtagelig for at lære nye ting, og du er dens trygge holdepunkt. Hver gang hvalpen skal have mad eller noget andet lækkert, kalder du på den med glad, lys stemme og roser den, når den kommer hen til dig. Brug præcis samme kommando hver eneste gang, du kalder på hvalpen, og i samme tonefald – for eksempel hvalpens navn - så den lærer at forbinde din kommando med, at der sker noget behageligt for den. Kald også på den både inde og i haven, mens den er i gang med noget spændende, ros den og giv den en godbid. Meget hurtigt lærer hvalpen at forbinde din kalden med noget dejligt og behageligt. Det er bedst at vælge en virkelig lækker godbid (ost, frikadelle, pølse el. lign.), som du udelukkende bruger, når du kalder på hvalpen.

Det er her vigtigt at nævne, at hunde ikke forstår lange, komplicerede sætninger. De kommunikerer indbyrdes med kropssprog og mimik, men de er fantastiske til at tilpasse sig vores sprog, som jo primært er verbalt, hvis vi knytter præcis den samme kommando givet i præcis samme tonefald til hver enkelt øvelse, vi ønsker at vores hund skal udføre. For eksempel kan indkaldskommandoen være hundens navn plus eventuelt ”Kom”. Sig ikke ”Kom-så-herhen-til-mig-for-nu-skal-du-have-en-godbid” eller lignende. Husk korte, præcise kommandoord sagt i en lys og venlig tone. Men glem aldrig, at dit kropssprog og mimik skal passe til den verbale kommando, du giver hunden. Det nytter ikke, at du forsøger at give hvalpen en venlig, verbal kommando, hvis dit kropssprog signalerer, at du faktisk er vred eller irriteret på hvalpen – den læser nemlig først og fremmest dit kropssprog. Eller hvis du med dit kropssprog uforvarende sender truende og afstandsøgende signaler til din hund. Og så lige en ting mere. Råb ikke af hvalpen. Den hører ganske udmærket – faktisk bedre end mennesker – så tal altid pænt til den!

Ulvemor forsvinder
Så snart hvalpen er faldet til i sit nye hjem og har lært dig at kende, kan du begynde at starte indkaldstræningen andre steder. Men husk kun at lade hvalpen løbe løs et sted, hvor den ikke kan komme til skade. I naturen gælder det om at følge med, når moderen kalder - ellers er den lille hvalp prisgivet. Derfor vil man se ulvemor kalde og derefter forsvinde. Ulveunger har således pr. instinkt lært at respektere moderens kalden, fra de var ganske små, og denne adfærd er vores hunde også født med. Så når hvalpen er et lille stykke fra dig, kalder du på den med lys, glad stemme og løber væk fra den med ryggen til den, mens du bliver ved med at kalde. Når hvalpen reagerer, sætter du dig på hug – stadig med ryggen til den. Ros den overstrømmende og giv den en uimodståeligt lækker godbid, når den kommer hen til dig. Gem dig eventuelt bag en busk, et træ eller lignende, så hvalpen lærer, at den skal holde øje med dig, hvis den ikke skal forlades alene i verden. Du skal undgå at virke truende og afstandsskabende overfor hvalpen – derfor skal du sætte dig på hug med ryggen til hvalpen, når du kalder på den.

Skæld aldrig hvalpen eller den voksne hund ud og løb heller ikke efter den, hvis den ikke kommer med det samme. Så er du i hvert fald sikker på, at den ikke kommer næste gang, du kalder. For hvorfor skal jeg komme hen til en fører, som skælder mig ud? Nogle gør endda den fejl, at de skælder hunden ud, når den endelig kommer helt hen til føreren, efter at de måske har kaldt på den mange gange. Men hvad opfatter hunden? Den opfatter, at den får skæld ud for at komme, og så kommer den da ikke, næste gang du kalder på den! Sørg i stedet for at være mere interessant næste gang. Hvalpen skal ikke komme hen til dig af frygt, men af glæde.

Husk også at kalde på hunden, hvorefter du roser den og giver den en godbid og giver den fri igen. Hvis du kun kalder på den, hver gang den skal i snor, taber den lynhurtigt lysten til at komme hen til dig. Lav derfor mange indkald, hvor hunden får sin belønning og derefter får lov til at løbe igen, og kun få, hvor du giver den line på.

Det kan ikke understreges nok, at indkaldstræning i starten skal foregå steder, hvor der ikke er forstyrrelser som for eksempel andre hunde, spændende dufte eller lignende. Først i takt med, at hvalpen bliver mere og mere sikker i indkaldet kan du ganske gradvist begynde at øge graden af forstyrrelser.

Hvis hvalpen er optaget af noget ekstremt spændende, for eksempel af at lege med andre hvalpe, eller hvis den er fascineret af en spændende duft, kan det være meget svært at få kontakt med den. Du kalder inciterende og løber væk fra den, men ingenting sker! Det er ikke et tegn på, at din hvalp er ulydig, men den er så optaget af legen eller duften, at den simpelthen ikke hører dig. Og forstyrrelsen (de andre hvalpe eller duften) overstiger det træningsniveau, din hvalp er nået til. Gå i sådan en situation så tæt på hvalpen, at du kan få dens opmærksomhed og løb derefter væk fra den igen, mens du kalder på den. Så reagerer den som regel. Husk at belønne hvalpen med en lækker godbid hver eneste gang den kommer, når du kalder, og fortsæt med at træne på steder, hvor der er færre forstyrrelser.

Hjælper
Hvis du har en hjælper, kan du indimellem lade ham eller hende holde hunden i halsbåndet. Start med at give hunden en godbid, så den ved, hvad der venter, når den kommer hen til dig. Løb væk fra hunden, mens du kalder på den med inciterende, glad og lys stemme. Langt de fleste hvalpe vil på dette tidspunkt være helt vilde efter at løbe efter føreren, for det ”tænder” den, at far eller mor kalder og løber væk, uden at den umiddelbart kan løbe med. Samtidig med at du sætter dig på hug med ryggen til hvalpen og kalder på den, slipper hjælperen den, og når den kommer helt hen til dig, roser du den overstrømmende, sætter en finger i dens halsbånd og giver den først derefter en godbid. Hvis du ikke har en finger i halsbåndet, risikerer du, at hvalpen snupper godbidden og smutter igen.

Har du set vores kategori i shoppen med alt hvad du skal bruge til at forkæle og motivere hvalpen?

Har du læst vores andre artikler i serien:

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Nyeste kommentarer

13.09 | 15:54

Hej har du nogen planlagte kuld på vej?

...
19.07 | 23:02

Hei! Har nå søkt «overalt» i to år etter min nye BC-venn…. uten hell. Leter etter den spesielle; langhåret, klassiske tegninger, hengeører, tæve. Har dere kull?

...
13.06 | 13:50

Hej Rita - sikke en køn hundepige og hun ser så dejligt ud, så rolig og glad - jeg er så ked af at jeg ikke har mulighed for at overtage hende.

...
19.05 | 09:02

Hej Ramon.
Har du et tlf nr jeg kan kontakte dig på?
el du kan kontakte mig
41423822

...
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE